• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Blogstorming! Z7 – Dead drops, o solutie viabilă?



    În această ediţie a Blogstorming-ului vreau să continuăm să mai vorbim încă un pic despre ACTA.
    Dar ce este acest Blogstormig? Ei bine, este un exerciţiu de blogging interactiv, o dezbatere publică, menită să arate realitatea într-o perspectivă cât mai obiectivă şi cât mai creativă. Moderarea comentariilor va fi închisă, pentru a facilita astfel o comunicarea cât mai fluidă şi de a elimina disconfortul produs de aşteptarea unui răspuns. Mai multe detalii puteţi citi aici.

    Se pare că pe zi ce trece, mulţimită protestelor de peste tot din Europa, ACTA începe să piardă tot mai mult teren. Întâi Cehia a luat decizia de a suspenda procesul de ratificare a Tratatului Comercial împotriva Produselor Contrafăcute (ACTA), apoi ambasadoarea Sloveniei din Tokyo a cerut scuze în mod public întregii naţiuni deoarece a semnat acest tratat fără să analizeze cu atenţie prevederile legii, iar premierul Poloniei, Donald Tusk, le-a cerut liderilor Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din PE, să respingă acordul multilateral ACTA. Lituania, de asemenea, a anunţat că suspendă ratificarea ACTA, Bulgaria a declarat că îşi va îngheţa participarea la acest acord, iar eurodeputaţii PSD i-au cerut lui Ungureanu să retragă România din ACTA. Se pare că suntem pe drumul cel bun :)

    Dar să presupunem prin absurd, sau să gândim un pic negativ, că acest tratat va avea succes şi va instaura o cenzură a internet-ului aşa cum acesta nu a mai văzut. Ce facem atunci? Ce soluţii găsim vizavi de file-sharing, ce ne facem fără YouTube, Wikipedia, sau multe alte site-uri dragi nouă dacă acestea se vor închide datorită ACTA? Putem considera ideea lui Aram Bartholl ca fiind una viabilă? Dar să vedem întâi despre ce este vorba:

    Aram Bartholl, a dat curs, în anul 2010, unui proiect foarte interesant şi ambiţios, numit „Dead Drops”. Fiecare dead drop reprezintă un loc aflat într-un spaţiu public în care poţi face file-sharing în mod offline prin intermediul unui stick USB zidit într-un perete. Oricine este invitat să copieze de pe sau pe acel stick sau să şteargă diferite fişiere. Rămâne la latitudinea fiecăruia ce vrea să facă atunci când accesează un dead drop cu ajutorul laptop-ului personal. Oricine poate „instala” un astfel de dead drop, condiţia necesară fiind ca stick-ul respectiv să conţină doar un fişier readme.txt ce explică detalii privind acest proiect, şi să facă dovada acestuia prin intermediul unor poze de la faţa locului. Aveţi mai jos un filmuleţ edificator privind acest aspect.


    Dead Drops 'How to' - NYC from aram bartholl on Vimeo.

    Se pare că acest proiect a luat o tot mai mare amploare şi s-a răspândit peste tot în lume. Puteţi observa aici tot felul de informaţii legate de fiecare dead drop, ca locaţie şi dimensiunea stick-ului. Conform acestei hărţi se pare că există un astfel de dead drop şi în Bucureşti!

    Întrebarea mea este, poate fi considerată această idee o soluţie cu privire la un viitor al internet-ului guvernat şi urmărit mai rău ca un big brother de către ACTA? Sau, chiar dacă ACTA nu va trece, nu-i aşa că v-ar stârni interes vizavi de ce puteţi găsi într-o astfel de locaţie?


    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori