• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Invenţii care au schimbat lumea - 2 - Busola


    Introducere

    Oamenii, ca specie, sunt foarte ingenioşi. Este de ajuns să aruncăm o privire în trecut şi vom observa cât de mult s-a schimbat lumea şi cât de mult am evoluat din punct de vedere tehnologic (şi subliniez asta) în ultimii o sută de ani. Nici nu pot să-mi imaginez unde vom fi şi ce vom face peste 50 de ani. Tocmai din acest motiv este important să facem cunoştinţă şi să învăţăm despre invenţiile care au schimbat felul oamenilor de a privi lumea şi care au reprezentat pilonii de susţinere ai revoluţiei tehnologice.

    Astăzi continuăm serialul „Invenţii care au schimbat lumea”, şi vom vorbi un pic despre invenţia busolei. Temele acestui serial sunt alese aleatoriu, ele nu urmează nici un fel de clasificare în funcţie de importanţă sau de utilitate, ele schimbând în felul lor unic lumea aşa cum o ştiam noi până în acel moment dat. Astea fiind spuse vă urez lectură plăcută!

    Dacă cumva aţi pierdut episodul trecut, îl puteţi găsi aici: Roata

    Episodul 2 – Busola

    Invenţia busolei a dus la o creştere a comerţului, deschizând practic Epoca Explorării – acea perioadă din istorie dintre secolele 15 – 17 în care europenii au stabilit contact direct cu celelalte continente prin intermediul rutelor maritime. Înainte de invenţia acesteia, marinari navigau doar noaptea ghidându-se după stele. Ziua sau atunci când era înnorat, marinarii nu se puteau îndepărta prea mult în larg deoarece se rătăceau foarte uşor.

    Nu avem o dată exactă, dar se pare că busola a fost descoperită în timpul dinastiei Qin între anii 221 – 206 Î.Hr. Pe vremea aceea, aceasta nu era folosită pentru aflarea direcţiei, ci pentru citirea viitorului şi pentru Feng Shui. Chinezii din acea perioadă foloseau un anumit tip de mineral, Magnetitul, care este un mineral din grupa oxizilor de fier cu proprietăţi feromagnetice, ce îi ajuta pe aceştia la găsirea locaţiilor Feng Shui pentru case, afaceri, cimitire, etc. După o anumită perioadă, chinezii au observat că tableta Feng Shui ce incorpora magnetitul era excelentă pentru orientare, aşa că, aceştia au creat prima busolă ce era compusă dintr-o lingură din magnetit a cărei coadă arăta întotdeauna sudul şi o tabletă pătrată din bronz. Această tabletă era împărţită în opt părţi ce indicau nordul, sudul, nord-vestul, etc.

    În timpul dinastiei Tang, chinezii, au înlocuit lingura din magnetit cu un ac magnetic. Pentru a crea acul magnetic, aceştia frecau un ac cu magnetit după care îl aruncau în apă. Aceste ace fiind destul de accesibile, în scurt timp au devenit populare ca şi unelte de navigaţie pentru vase şi corăbii. Se pare că primul care a folosit o astfel de busolă antică a fost Zheng He (1371-1435) din provincia Yunnan din China între anii 1405 – 1433.

    Nu se ştie exact când europenii au inventat busola, unii presupun că acesta a fost adus de chinezi prin intermediul rutelor maritime deschise de aceştia în timpul dinastiei Song, iar alţii spun că aceasta a fost inventat de europeni în secolul 11, chiar înainte ca chinezii să-l folosească pentru prima dată la corăbii.
    De atunci mai multe tipuri de busole au fost create dar istoria modernă a busolei începe cu invenţia electromagnetului de către britanicul William Sturgeon în anul 1825.



    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori