• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    „Forma de viață” inventată de Theo Janses


    Suntem conștienți cu toții că viața este destul de scurtă, și probabil, fiecare dintre noi încearcă să lase ceva în urmă. Într-un fel, este modalitatea prin care încercăm să devenim nemuritori.  Modalitatea prin care generațile viitoare să-și aducă aminte de noi prin intermediul creațiilor noastre, fie ele bune sau rele (căci, deh, cine ar putea uita vreodată de Hitler)! Dar acest impact, pe care noi - cei care vor să-și lase amprenta în istorie (chiar dacă uneori nu reușim), ar fi inovator sau nu, el este unic, și în majoritatea cazurilor este cel care ne definește. Și că tot am vorbit de inovație, am să vă prezint în cele ce urmează modalitatea prin care Theo Jansen și-a dobândit nemurirea, și anume, prin crearea unei noi forme de viață” – Strandbeest.

    Istorie

    Dar întâi, haide-ți să-l cunoaștem un pic mai bine pe Theo Janses:
    Theo Janses s-a născut în anul 1948 și este un artist olandez. Crescând cu o curiozitate atât pentru fizică cât și pentru artă, acesta a urmat Universitatea din Delft, unde a fost implicat în mai multe proiecte ce includeau arta și tehnologia, proiecte ca şi crearea unui OZN sau a unei maşini de vopsit.

    Strandbeest

    Începând cu anul 1990,  Theo Janses şi-a început ceea ce avea să devină munca lui de-o viaţă, şi anume, Strandbeest ( strand = plajă; beest = animale). Întâi rudimentare, dar cu timpul evoluând cu ajutorul lui Theo în nişte maşinării capabile să reacţioneze la mediul înconjurător, strandbeest reprezintă o nouă formă de viaţă pe care Theo vrea să o elibereze în turme, pe plaje, ca acestea să-şi trăiască viaţa lor.
    Dar ce sunt aceste strandbeest până la urmă? Ei bine, acestea sunt nişte structuri complexe realizate din tuburi PVC capabile să se mişte datorită vântului. Puţin mai jos aveţi un film edificator în acest sens. Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează, intraţi aici.



    De-a lungul timpului, Jensen a căutat să îmbunătăţească mereu aceste creaturi artificiale, iar acum ele s-au adaptat excelent condiţiior mediului în care trăiesc, şi anume, plajele. Unele au capacitatea de a stoca presiunea aerului şi de a o folosi în lipsa vântului pentru a se putea deplasa, iar altele, mai sofisticate, sunt capabile de a detecta atunci când intră în apă, şi de a se ancora în pământ atunci când o furtună se apropie. Pe final, am să vă las să vă delectaţi cu prezentarea acestor minunate creaturi de către Ted Janses însuşi în cadrul TED Talks din 2007.


    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori