• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    DexWeekly - Pareidolia


    DexWeekly. După cum probabil v-ați dat seama, m-am hotărât să înființez o nouă categorie. Prin aceasta, voi încerca să vă familiarizez cu definiții al unor cuvinte sau fraze despre a căror existență probabil că nu știați. Ele descriu diferite fenomene ce se petrec destul de des în jurul nostru atât local cât și global.

    Poate vă întrebați de ce numele categoriei este unul englezesc...Ei bine, am descoperit de-a lungul timpului că există cuvinte englezești ce descriu sentimente și interpretări al anumitor fenomene ce nu au corespondent în limba română. Curios faptul că deși aceste cuvinte ce definesc anumite stări sufletești, fenomene psihologice sau descoperiri ștințifice, nu au un corespondent în limba noastră, am gasit multe altele prezente in DEX, total inutile, cum ar fi trendy”, “cool”, “sexy”, etc. Am început să americanizăm” limba română, dar din păcate împrumutăm doar cuvintele/frazele care sunt trendy pe moment, nu și cele cu adevărat interesante...dar asta este cu totul o altă discuție...

    Așa că, săptămâna aceasta începem cu un cuvânt pe care nu o să-l găsiți în Dicționarul explicativ al limbii române, deși ar trebui, un cuvânt despre care sunt sigur că unii dintrei voi au auzit:

    “PAREIDOLIA”

    Pareidolia este un fenomen psihologic ce determină unele persoane să vadă sau să audă, o imagine vagă, aleatorie sau un sunet, ca pe ceva semnificativ, dându-le o interpretare familiară, cunoscută.

    Cuvântul pareidolia provine din grecescul para, care însemnă pe lângă, alături de, în locul, și din substantivul eidolon, un diminutiv al grecescului eidos care înseamnă imagine, model sau formă.

    Unele dintre cele mai celebre și cel mai des întâlnite fenomene de pareidolia se regăsesc în domeniul religios. Un caz celebru este cel al unui sandwich cu brânză în care americana Diane Duyser a văzut chipul fecioarei Maria și l-a vândut în anul 2004 pe eBay cu 28.000$!!

    Alte celebre exemple ale acestui fenomen sunt:
    • Chipul de pe Marte – prezent în pozele efectuate de Viking 1 în 1976. 
    • Sfinxul din Bucegi – nu cred că aveți nevoie de detalii suplimentare... 
    • Fecioara Mariaprezentă într-un ciot de copac – Ciotul de copac se regăsește lânga biserica St. Mary din Rathkaele, Irlanda 
    • „Paul McCartney a murit! – sau cel puțin asta auzeau unii teoreticieni ai conspirației când ascultau piesa “Strawberry Fields Forever” invers.

    Mai multe detalii despre acest fenomen psihologic puteți găsi aici:
    1. wikipedia
    2. descopera.org
    3. livescience

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori