• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Supravieţuirea în zona subarctică - rezultate



    Te-ai gândit vreodata cum ai reacţiona în situaţii limita, ai fi în stare să iei deciziile potrivite pentru a supravieţui, atât tu, cât si cei din jur? Începând de azi lansăm o nouă categorie – teste de supravieţuire.

    Aceste teste au rolul de a te pune în ipostaze dificile şi să îţi testeze capacitatea de adaptare si de supravieţuire.

    Testul de astăzi a fost conceput prin consultarea soldaţilor şi ofiţerilor de la Para Rescue Specialists, 413 Transport and Rescue Squadron, Canadian Forces Base din Summerside, Prince Edward Island, Canada.

    Nu este foarte mult de citit, şi în plus este foarte captivant. Supravieţuire plăcută.

    Menţiune: Testul se poate face atât individual, cât şi in grup.

    Supravieţuirea în zona subarctică

    Situaţia descrisă aici este bazată pe cazuri reale în care bărbaţi şi femei au trăit sau au murit, în funcţie de deciziile de supravieţuire pe care le-au luat. „Viaţa” sau „moartea” dumneavoastră vor depinde de cât de bine vor reuşi membrii grupului să-şi împărtăşească unii altora cunoştinţele pe care le au în prezent asupra unei probleme relativ nefamiliare, astfel încât grupul să ia decizii care vor conduce la supravieţuirea dumneavoastră.

    Situaţia:

    Este ziua de 5 octombrie, aproximativ ora 2:30 p.m. şi tocmai v-aţi prăbuşit cu un hidroavion pe malul de est al lacului Laura din regiunea subarctică a frontierei dintre provinciile Quebec şi Newfoundland. Pilotul a murit în urma prăbuşirii, dar dumneavoastră şi ceilalţi pasageri sunteţi vii şi nevătămaţi. Toţi sunteţi uzi până la brâu şi aţi transpirat din belşug. La puţin timp după prăbuşire, avionul a fost luat de curenţi spre larg şi s-a scufundat. Până în momentul prăbuşirii nu s-a reuşit contactarea prin radio a Turnului de control. Totuşi, privind peisajul din jur aţi dedus că vă aflaţi la 30 de mile sud faţă de traseul propus şi la aproximativ 22 de mile est faţă de Shefferville, oraşul în care doreaţi să ajungeţi şi de altfel, cea mai apropiată localitate cunoscută locuită.(Tabăra minieră din Hollingen Lake a fost abandonată cu mult timp în urmă în urma unui incendiu care a distrus clădirile). Shefferville, un orăşel cu aproximativ 5000 de locuitori a fost construit în jurul unei mine de fier la aproximativ 300 de mile nord de St.

    Lawrence, 450 mile est de zona James Bay/Hudson Bay, 800 mile sud de Cercul Polar şi 300 mile vest de coasta Oceanului Atlantic. Aici nu se poate ajunge decât pe calea aerului sau pe calea ferată, toate drumurile sfârşindu-se la câteva mile de oraş. Grupul dumneavoastră este aşteptat să se întoarcă la Shefferville din nord-vestul Labradorului, nu mai târziu de 19 octombrie şi a completat în acest sens un formular de notificare a zborului către Departamentul Transporturilor.

    Zona din jurul dumneavoastră este acoperită cu mici arbuşti mereu verzi. În zonă sunt dealuri cu coamele pietroase şi sterpe. Teritoriul dintre dealuri este constituit din tundră (mlaştini arctice), având o vegetaţie sărăcăcioasă. Aproximativ 25% din suprafaţa regiunii este acoperită cu lacuri lungi şi înguste orientate de la nord-vest spre sud-est. Nenumărate pârâiaşe şi râuri curg, făcând legătura între aceste lacuri. În octombrie, temperaturile variază între -5 şi +2 grade Celsius, deşi pot urca uneori până la 10 grade Celsius şi coborî până la -22 grade. Nori negri acoperă cerul trei sferturi din timp, numai o zi din zece fiind cu adevărat senină. Terenul este acoperit în medie cu 15 cm. de zăpadă, dar grosimea reală din fiecare punct diferă enorm, deoarece vântul spulberă zăpada din zonele expuse construind troiene de 1-1,5 metri metri în celelalte locuri. Vântul atinge în medie 20-25 km pe oră şi bate de regulă din vest-nord-vest.

    Sunteţi cu toţii îmbrăcaţi în costume groase de corp, purtaţi şosete, cămăşi groase din lână, pantaloni, jachete din piele de oaie, mănuşi, bocanci grei,de vânătoare. În colectiv deţineţi 153 dolari în anknote şi 2 monede de ½ dolari, 4 monede de ¼ dolari, 2 monede de 10 cenţi, o monedă de 5 cenţi şi 3 monede englezeşti de câte 1 penny. Mai deţineţi un briceag de buzunar (cu două lame şi un vârf ascuţit cu forma unui ţurţure de gheaţă), un rest de creion şi o hartă aeriană.

    Problema:

    Înainte ca avionul să fi fost luat de curenţi şi scufundat aţi apucat să salvaţi cele 15 obiecte a căror listă este prezentată în figura de mai jos. Sarcina care vă revine este de a pune aceste obiecte în ordinea importanţei pe care o au pentru supravieţuirea dumneavoastră, începând cu „1” pentru cel mai important şi terminând cu „15” pentru cel mai puţin important.

    Puteţi presupune că:

    - Numărul de supravieţuitori este acelaşi cu numărul de membri ai echipei dumneavoastră.

    - Sunteţi chiar oamenii care s-au prăbuşit cu avionul.

    - Echipa a fost de acord să rămână împreună.

    - Toate obiectele sunt uscate şi în condiţie bună.

    Obiectul

    Pasul 1 Ordinea dată de fiecare

    Pasul 2 Ordinea dată de grup

    Pasul 3 Ordinea dată de experţi

    Pasul 4 Diferenţa dintre Pasul 1 şi Pasul 3

    Pasul 5 Diferenţa dintre Pasul 2 şi Pasul 3

    O busolă magnetică

    Un bidon de 4 litri
    cu sirop de arţar

    Câte un sac de dormit pentru fiecare persoană

    O sticlă cu tablete de purificare a apei

    O bucată pânză de cort de 6 x 6 metri

    13 cutii de chibrituri puse într-un tub
    de metal impermeabil

    75 metri de coardă
    din nylon împletită şi testată la 25 kg.

    O lanternă funcţională cu 4 baterii

    3 perechi de bocanci pentru zăpadă

    O sticlă de rom Bacardi

    Un set conţinând
    un aparat de bărbierit
    cu oglindă

    Un ceas cu sonerie funcţional

    Un topor

    O cameră de roată
    de avion de 14 inci (găurită)

    O carte intitulată “Navigaţia după Steaua Polară”

    Totaluri ( cu cât scorul este mai mic cu atât mai bine)

    Corectitudine individuală

    Corectitudine de grup

    Notă: Ordinea dată de experti va fi dezvăluită pe blog ulterior.

    Sursa: Teste, exerciţii, studii de caz * Ghid de studiu al cursului de management – Ioan Ursachi, Aurelia Stănescu, ed. ASE, Bucureşti, 2007


    Aceasta este ordinea dată de experţi:

    Conform experţilor prima decizie care trebuie luată este dacă grupul de supravieţuitori va pleca sau va ramâne pe loc. Iar decizia care ar oferi mai multe şanse de supravieţuire ar fi sa rămână, deoarece orice avion are un sistem de urmărire şi s-ar fi “observat” dispariţia sa, şi pentru că este mult mai uşor sa rezişti dacă îti stabileşti o locaţie undeva, decâ dacă eşti pe drum.

    1.Chibriturile sunt pe primul loc, deoarece cu ele, poţi face focul, şi astfel poţi să te usuci şi să te încălzeşti.

    2.Un topor – este util pentru a-ţi construi ceva (un adăpost), pentru a încerca să aduni lemne de foc, şi în general are foarte multe utilizări utile în asemenea situaţii.

    3.O bucată pânză de cort de 6 x 6 metri – oferă un loc bun de dormit şi te fereşte de vânt.

    4.Câte un sac de dormit pentru fiecare persoană – odihna este foarte importantă.

    5.Un bidon de 4 litri cu sirop de arţar – siropul de arţar are foarte multe calităţi nutritive, şi in lipsa hrănii poate fi foarte folositor.

    6.75 metri de coardă din nylon împletită şi testată la 25 kg- poate fi folosită în construirea unui adăpost.

    7.3 perechi de bocanci pentru zăpadă – folositori pentru expeditii după hrană sau resurse.

    8.O cameră de roată de avion de 14 inci (găurită) – poate fi un mijloc de semnalizare.

    9.Un set conţinând un aparat de bărbierit cu oglindă – lama din aparatul de bărbierit poate fi folositoare, iar oglinda poate fi folosită pentru a semnaliza.

    10.O lanternă funcţională cu 4 baterii – mijloc de semnalizare, utilă noaptea.

    11.O sticlă de rom Bacardi – utilă pentru a creşte temperatura corpului şi pentru a înteţi focul.

    12.Un ceas cu sonerie funcţional – arcul de la ceas poate fi folosit pentru a confecţiona un instrument de pescuit.

    13.O busolă magnetic – foarte puţin folositoare având în vedere faptul că în apropiere se găseşte o mină de fier.

    14.O carte intitulată “Navigaţia după Steaua Polară” – paginile se pot folosi pentru a face focul.

    15.O sticlă cu tablete de purificare a apei – nefolositoare având în vedere faptul că râurile şi lacurile din această zonă sunt curate, nepoluate, apa fiind potabilă.

    Pragul de supravieţuire oferit de experţi este de 40. Adică dacă diferenţa dintre rezultatele voastre şi ale experţilor este cel mult 40, aveţi şanse mari de supravieţuire (Se calculează diferenţa dintre ordinea fiecărui obiect).


    2 comentarii:

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori