• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Istoria numerelor partea 5


    Numerele Indiene

    In timpurile stravechi, cea mai buna metoda de adunare era folosirea unui abac. Dar acum 1500 de ani, niste oameni din India au avut o ideea mai buna. Ei au inventat un sistem de pozitionare al numerelor in asa fel incat el sa coincida cu randurile unui abac. Acest sistem permitea efectuarea calculelor mai complexe fara folosirea acestuia. Pentru reprezentarea unui rand gol dintr-un abac era necesara inventarea unui simbol, asa ca indienii l-au inventat pe zero. Aceasta mica inventie avea sa schimbe totul. Noile numere s-au intins din Asia in Europa devenind numerele pe care le folosim azi, noi numimdu-le numere arabe deoarece au trecut prin lumea araba pentru a ajunge in Europa.

    Spre deosebire de alte sisteme, cel al indienilor nu avea decat 10 simboluri pentru numere, ceea ce l-a facut foarte usor de folosit. Plimbandu-se peste tot prin lume de-a lungul secolelor, aceste simboluri au evoluat treptat in cifrele moderne pe care cu toti azi le folosim. Initial cifrele doi si trei erau reprezentate prin doua, respectiv trei linii paralele. Pe masura ce oamenii le scriau rapid, liniile s-a unit devenind astfel cifrele de acum.



    O mica istorie a drumului parcurs de numerele indiene:
    • India 200 i.Hr. – 600 d.Hr. : Matematicieni indieni foloseau simboluri separate pentru cifrele 1 pana la 9 inca din jurul anului 200 i.Hr.  Prin anul 600 ei au inventat sistemul de pozitionare si cifra zero.
    • Baghdad 800 d.Hr. : Negustorii au adus numerele indiene in Baghdad, acesta fiind centrul noului fondat Imperiu Arab. Al Khwarizmi a scris carti despre matematica si a ajutat la raspandirea numerelor indiene in lume. Cuvintele „aritmetica” si „algoritm” provin din numele sau, iar cuvantul „algebra” provine din una din cartile sale „Ilm al-jabr wa’l muqabalah”.
    • Africa de Nord anul 1200: Imperiul arab s-a extins prin Africa luand cu el si numerele indiene. Acestea au fost preluate de negustori italieni ce vizitau tarile arabe din Africa de Nord. In anul 1202, Fibonacci a explicat cum functioneaza numerele in cartea sa „Liber abaci”, ajutand astfel sistemul indian sa se raspandeasca in Italia.
    • Anglia anul 1100: Adelard din Bath, un calugar englez, deghizat in arab, a vizitat Africa de Nord. El a tradus cartile lui Al Khwarizmi si le-a adus inapoi in Anglia. Dar, povestind doar altor calugari, numerele nu s-au raspandit mai departe.
    • Europa 1200 – prezent: Numerele indiene le-au inlocuit pe cele romane incet, pe masura ce oamenii descopereau usurinta folosirii acestora in calcule. Aceste noi numere au dus la inceperea erei invatarii – Renaissance, perioada din istoria lumii in care stiinta moderna a luat nastere.

    Am sa inchei aici micul serial numit „istoria numerelor”. Sper ca v-a placut si sper ca ati invatat ceva nou din fiecare postare. Este o istorie pe care fiecare pasionat de logica si de stiinte exacte ar trebui sa o cunoasca.

    Aveti mai jos o lista intreaga a acestei mici istorii:

    1. Istoria numerelor partea 1 - Cum a inceput totul
    2. Istoria numerelor partea 2 - Numerele babiloniene
    3. Istoria numerelor partea 3 - Numerele egiptene
    4. Istoria numerelor partea 4 - Numerele mayase si numerele romane



    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori