• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce ne ustură ochii când tăiem ceapa?


    Cu toţii probabil ca am început să lacrimăm imediat dupa ce am tăiat o ceapă, dar nu v-aţi pus oare niciodată întrebarea de ce se întâmplă asta?

    Ei bine, răspunsul este destul de simplu. Atunci când tăiem ceapa, distrugem celulele din care aceasta este formată. Aceaste celule îşi eliberează conţinutul format în majoritate din enzime si din sulfoxizi aminoacizi (când cepele cresc, extrag sulful din sol ce în combinaţie cu aminoacizii formează sulfoxizi aminoacizi). Enzimele ce iniţial erau separate de aceşti aminoacizii, acum interacţionează cu ei formând acid sulfenic care la rândul lui se transformă repede într-un gaz volatil ce călătoreşte prin aer intrând în ochii noştrii. Odată ajuns acolo, interacţionează cu umezeala din ochi, dând naştere la o formă uşoară de acid sulfuric. Odată ce terminaţiile nervoase din ochi receptează înţepăturile, se produc lacrimile reflexe ce încearcă să elimine acidul sulfuric din ochi.

    Stergăndu-va la ochi cu mână nu faceţi altceva decât să înrautăţiţi situaţia deoarece pe mână se află deja gazul volatil eliberat de ceapă, repetând astfel întreg procesul.

    Pentru a diminua acest efect nedorit puteţi să ţineţi cepele la frigider înainte de a le tăia, răcirea încetinind procesele chimice sau să mestecaţi gumă, mestecatul obligându-vă să respiraţi pe gură dispersând astfel o cantitate importantă din iritant.



    1 comentarii:

    1. O alta metoda de diminuare efect nedorit e sa pui tocatorul pe care tai ceapa langa flacara aprinsa de la aragaz...poate ca focul degaja caldura care absoarbe acel gaz volatil...nu ma prea pricep la explicatii, dar metoda e probata si de mine si da rezultate!!!

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori